TILBAKE til INFO

17.08.2008 / Sist oppdatert 06.02.2012
 
0-grense når det gjelder
promille i bilsport

Altså strengere enn på veien!

Strategiplan 2012-2015

KAPITTEL 13 i NSR

 

Visste du at
• Alkohol står på dopinglista for enkelte idretter - også bilsport
• Alkohol nedsetter prestasjonsevnen
• Selv ett døgn etter at du har drukket kan prestasjonsevnen være nedsatt
• Antidoping Norge arbeider for en ærlig og dopingfri idrett

Bilsportsforbundets holdning til rusmidler
Brosjyre - Sammen for en Ren Idrett
Brosjyre - Alkohol

Mer informasjon
Antidoping Norge
Les om REN SKOLE
Ren Bilsport - Bilsportforbundet

 

4 må legge kjørehanskene på hylla
ANTIDOPING NORGE:
Ytterligere tre er ufrivillig blitt tilskuere i løpet av høsten 2010. Alle blåste verdier over 0,1 i promille og fikk to års utestengelse. Størst utslag kom fra en vestlending som kjørte bilcross på sørlandet med 1,3 i promille.

Les mer
 

Du som stiller til løp
Det minnes om NBFs avtale med Antidoping Norge og i den forbindelse
KAPITTEL 13 i NSR
Alle må medbringe gyldig legitimasjon ved en eventuell dopingkontroll.
Førere blir varslet om eventuell kontroll på førermøtet. Ved 2, eller flere dagers løp blir kontroll varslet på offisiell oppslagstavle senest 1 time før første start dersom det ikke er førermøte den løpsdagen kontrollen skal foretas. Det er førers plikt å holde seg underrettet om en eventuell kontroll.

 

Alkohol er på dopinglista (Prohibited List)
i flere idretter - nå også innen bilsport.

Bilsportforbundet har nå inngått en 3-årsavtale (April 2008) med Antidoping Norge og fra 2009 vil det bli utført kontroller på bilsportutøvere på konkurranser over hele landet.
Det vil i hovedsak være alkohol som skal kontrolleres men også tester på andre rusmidler og anabole steroider vil kunne bli tatt. Ingen andre enn Antidoping Norge vet når og hvor kontrollene blir utført.

Idrettslag tilsluttet Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske Komité (NIF) er underlagt NIFs lov. Ifølge kapittel 12 i NIFs lov er det forbudt å rettsstridig bruke midler og metoder som fremgår av WADAs internasjonale dopingliste. Dopingbestemmelsene skal normalt ikke være til hinder for forsvarlig medisinsk behandling ved sykdom.


Alkohol gir dårligere prestasjon
- men ikke bare alkohol kan kontrolleres

Det vil fra 2009 bli utført kontroller på en del løp og det vil i hovedsak være alkohol som er i fokus. Men også andre tester på rusmidler som blant annet anabole steroider, efedrin, hasj og marihuana vil kunne bli tatt.

Alkohol og idrettsprestasjon
Alkoholbruk svekker den fysiske yteevnen. Dette gjelder så vel under alkoholpåvirkning som etterpå. Forskning viser at alkohol i så små mengder at man ikke kjenner seg beruset, kan være nok til å gi en dårligere prestasjon dagen derpå. Det gjelder idrett på alle nivåer. Studier har vist at prestasjonen hos en fotballspiller kan reduseres betydelig i opptil ett døgn etter alkoholinntak.
- Alkohol er et giftig stoff som påvirker mange av kroppens funksjoner på en slik måte at man presterer dårligere og øker risikoen for skader og ulykker.

Virkninger og bivirkninger
Alkoholinntak øker melkesyreinnholdet i muskulaturen. Dette gjør at man raskere føler seg sliten. Produksjonen av det mannlige kjønnshormonet testosteron reduseres ved alkoholinntak, spesielt over tid. Testosteron øker kroppens egen muskelbygging.
- Pulsen øker merkbart, selv etter beskjedne mengder alkohol. Hjertets arbeidsevne minsker i forbindelse med alkoholinntak og treningen kan føles som en økt belastning. Treningen vil i slike tilfeller påvirke kroppen negativt og virke mot sin hensikt.
- Alkohol i små mengder forstyrrer finjusterte bevegelser. Jo flere raske beslutninger man må ta, desto større negativ effekt har alkoholen.


Bilsportsforbundet med avtale med Antidoping Norge

Norges Bilsport Forbund har inngått avtale med Antidoping Norge
NBF inngikk i april 2008 en 3-årsavtale med Antidoping Norge. Det vil fra 2009 bli utført kontroller på en del løp. I hovedsak vil kontrollene gjelde alkohol men også andre tester på rusmidler og anabole steroider vil kunne bli tatt. Ingen vet hvor mange kontroller som blir eller når og hvor. Det er bare Antidoping Norge som vet. Det er 0-grense når det gjelder promille i bilsport, - altså strengere enn på veien.

Det er FIA som har bestemt dette og utøverne plikter selv å sette seg inn i reglement, plikter og rettigheter når det gjelder doping. Det vil også komme en endring i NSR som følge av dette. Mer informasjon kommer etter hvert på www.bilsport.no både i form av informasjon og regelendringer når dette er ferdig utarbeidet.

Bilsportsarrangører har fått plikter fra 2009
Arrangører må for ettertiden legge til rette for at de kan få besøk av kontrollører fra Anti Doping Norge. Disse blir utstyrt med eget ID (fra Antidoping Norge) kort og SKAL slippes gratis inn på løpet. Kontrollør vil i første omgang kun ta kontakt med juryleder før kontroller blir iverksatt. Hver enkelt arrangør MÅ stille med følgende:
- eget lokale med bord og stol med adgang til toalett og håndvask
- venterom
- mineralvann

Arrangører må altså planlegge i forhold til at de kan få kontrollører på løpet!

Kapittel 13 Doping og bruk av rusmidler

KAPITTEL 13 i NSR

 

 

Støtt våre samarbeidspartnere fordi de støtter oss!
Vi treffes på Harstad Motorsport Senter
- Harstads aktivitetssenter for motorsportsinteresserte i ditt nærmiljø -

Sidene er optimalisert for 
Klikk her for å laste ned den nyeste versjonen. Webmaster administrerer nettstedet
for NMK Harstad. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © NMK Harstad. Redaktøren arbeider etter regler for god presseskikk
og er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det
linkes til. 
Les mer om vilkår, redaktøransvar og presseetikk.